See other templatesSee other templates

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - os. Złotej Jesieni 16 we współpracy...

Czytaj więcej ...

Historia konkursu

Pomysł Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych narodził się w 1999 r. Głównym celem było podnoszenie kwalifikacji uczniów kształcących się w zawodzie kucharza...
 
VII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
"kuchnia bliżej natury"
10-12 marca 2006 r
     
Mistrzowie VII Małoposkiego Konkursu:
  Najlepszy kucharz: Wojciech Buczek z Iwonicza Zdroju
 
Najlepszy kelner: Katarzyna Guga, Sylwia Rządkowska z Wisły
 
Najlepszy barman - long drink: Łukasz Posiak z Cieszyna
 
Najlepszy barman - short drink: Danuta Misiura z Krakowa

     
     Finał VII edycji konkursu „Kuchnia bliżej natury”
Już po raz siódmy do naszej szkoły przyjechali uczniowie ze szkół gastronomicznych, by zaprezentować swoje umiejętności w kuchni. W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem: Kuchnia bliżej natury". Poprzednich sześć edycji cieszyło się rosnącym, z roku na rok, zainteresowaniem szkół gastronomicznych z terenu całej Małopolski, a także województw ościennych i ze Słowacji. W pierwszej edycji konkursu rywalizowało 11 szkół, w tegorocznej, było ich już 23. Głównym celem konkursu organizowanym w naszej szkole jest propagowanie różnorodności potraw i napojów, upowszechnianie surowców naturalnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, wyrabianie poczucia estetyki, rozbudzanie pomysłowości oraz integracja szkół o tym samym profilu.
W tym roku najlepszym
kucharzem okazał się Wojciech Buczek, uczeń klasy III Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju. Zaserwował on comber sarni rolowany kozim serem na gniazdku kapusty włoskiej w sosie koniakowo-bazyliowym podany z cekinami orzechowo-owsianymi. Miejsce II zajął Sławomir Dydus z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej, który zaproponował polędwiczki wieprzowe, nadziewane paszteciki i ziemniaki z borowikami, a miejsce III - Krystian Sroka z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, który zaoferował jagnięcinę z zieloną pastą i mikado.
W kategorii
kelner oceniano walory estetyczne przygotowanych stołów. Za najpiękniejsze miejsca konsumpcji uznano: stół "Piękno natury" przygotowany przez Katarzynę Gugę i Sylwię Rządkowską z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Wisły (miejsce I), stół "Przedwiośnie" przygotowany przez Janusza Kozielskiego i Olgę Łukasik z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego (miejsce II). Przyznano dwa równorzędne III miejsca: dla stołu "Między niebem a ziemią" przygotowanego przez Pawła Kulisia i Marcina Wesołowskiego z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa i dla stołu "Vitanie Jari", który przygotowały Zuzanna Kohaniova i Maria Patorasova ze słowackiego Presova.
W kategorii
barman uczniowie rywalizowali przygotowując short drinki i long drinki. W short drinkach najlepsza okazała się Danuta Misiura z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, która przygotowała drink "Promień słońca", natomiast w konkurencji long drinków zwyciężył Łukasz Posiak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Cieszyna, który zaserwował drink "Marcowa miłość".
 
Wyniki VII edycji konkursu:
Był to wielce udany konkurs gastronomiczny połączony z wielkim kulinarnym bankietem, który okazał się być największą i najbardziej udaną imprezą, przygotowaną i zorganizowaną przez Dyrekcję oraz nauczycieli naszej szkoły. Wszystkim konkursom towarzyszyła wyjątkowo miła i koleżeńska atmosfera. Sprawny przebieg i piękna oprawa artystyczna przygotowana przez naszą młodzież sprawiły, że z niecierpliwością oczekujemy VIII edycji konkursu.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, a wszystikm uczestnikom i gościom bardzo dziękujemy za tak liczne przybycie i zainteresowanie naszym konkursem. Zapraszamy do równie licznego udziału w przyszłym roku.
 
Tegoroczny konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Klubem Szefów Kuchni, Polskim Zrzeszeniem Hoteli, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Okręg Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.
 
Patronat Honorowy:
Wojewoda Małopolski - Witold Kochan
Prezydent Miasta Krakowa - Henryk Bątkiewicz
Marszałek Województwa Małopolskiego - Janusz Sepioł
Małopolski Kurator Oświaty - Elżbieta Lęcznarowicz
 

Konkurs Barmana 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kelnera 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kucharza 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

PolGastro - Profesjonalne Wyposażenie Gastronomii

Polgastro

Patronat medialny

Patronat honorowy

Sponsorzy

Konkurs Barmana

               

Konkurs Kucharza

               

Konkurs Kelnera

Celem Konkursu Barmana jest promocja profesjonalnego barmaństwa, zdobycie nowych umiejętności przez uczniów. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kucharza jest aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego, a także promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy mogą pochwalić się swoimi umiejętnościami. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kelnera jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji usługiwania. Czytaj więcej ...