See other templatesSee other templates

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - os. Złotej Jesieni 16 we współpracy...

Czytaj więcej ...

Historia konkursu

Pomysł Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych narodził się w 1999 r. Głównym celem było podnoszenie kwalifikacji uczniów kształcących się w zawodzie kucharza...
 

Konkurs Kucharza 2013

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kelnera 2013

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Barmana 2013

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Środowisko gastronomiczne co roku gromadzi ciekawa inicjatywa Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którą jest Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. W dniach 1-3 marca 2013 r. odbyła się już XIV edycja MKSG. Temu ważnemu przedsięwzięciu przyświecało hasło „Gotuj z pasją i fantazją”. W tym roku z inicjatywy Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pana Bogusława Wiśniewskiego szkoła nawiązała współpracę ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia, reprezentowanym przez Pana Prezesa Franciszka Sałaciaka . W ramach zawartego porozumienia „DOLINA KARPIAwsparła nas w organizacji tegorocznego Konkursu, dostarczając strategiczny produkt regionalny - karpia zatorskiego, który był głównym surowcem potrawy obowiązkowej.

Konkurs cieszył się dużym powodzeniem wśród uczniów szkół nie tylko z Małopolski, ale także województw podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego oraz ze Słowacji (Presov, Bratysława), Francji (Saint Michel Mont Mercure) i Niemiec (Norymberga). Wzięło w nim udział w sumie 26 szkół, ogółem 92 uczniów, w tym: 52 kucharzy, 20 barmanów i 20 kelnerów.
Szczególnie wyróżnili się uczniowie:
 
logo_mini Kucharze

I miejsce: Elżbieta Stopa, Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach (roladki z karpia nadziewane daktylami w towarzystwie sosów z rodzynek i limonki oraz zakąska zimna Pierś z kaczki nadziewana filetem z kurczaka i szpinakiem w sosie z wiśni i porzeczki)

II miejsce: Nowokuński Mateusz, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 (fileciki z karpia na piasku z orzeszków ziemnych z szyjkami rakowymi oraz knel z indyka na sałatce ogórkowej w trzech smakach)

III miejsce: Wesołowska Małgorzata, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
w Tarnowie (karp zawijany ze śliwką z pierożkami nadziewanymi kapustą i fasolą z kremem z zielonego groszku oraz parfait z podrobów drobiowych podany na toskańskim crostini z konfiturą z cebuli)

 Wśród drużyn zagranicznych:
 
logo_mini Kucharze:  
I miejsce: Addo Antonio, Berufliche 3 Norymberga (smażone plastry karpia z sałatką ziemniaczano- ogórkową roszponką i pomidorem oraz rolada drobiowa w płaszczu z boczku)
II miejsce: Śvec Robert, SOś obchodu a slużieb Presov (kapor s citronovym Mouse a cherry paradajkami, zemiaky kuracja ćerstvym penatom oraz kuracia rolada plnena panenkou, żemlova kocka, zeleninovy śalat)
 
 Wyróżnienie - Thoma Boucher, Alexandre Boussion, Maxime Annereau, Saint Michel Mont Mercure (les prefous oraz les croissants)
 
logo_mini Barmani - Soft drink
I miejsce: Chruścicki Filip, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, „Fruit fantazy”
II miejsce: Sandra Wider, Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach, „Fresh Cranberry”
III miejsce: Paweł Marciniak, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi „Rose fantasy”
 
Gość zagraniczny - I miejsce: Erika Pullmanova, Bratysława
Short drink
I miejsce: Marek Wigłasz Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Cieszynie „Citrus plesure”
II miejsce: Paweł Marciniak Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi „Plum passion”
III miejsce: Monika Niemiec, Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach „Piekielna rozkosz”
 
Gość zagraniczny: I miejsce Denisa Vargovćikova, Presov

 Wyróżnienia
1. Za najlepszą technikę - Sandra Wider Wadowice
2. Za najlepszy sposób podania - Marek Wigłasz, Cieszyn

logo_mini Kelnerzy
I miejsce - Bartłomiej Świrk i Sylwester Stanik, Zespól Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu
II miejsce - Iwona Wilk i Daniel Hajduk, Zespół Szkół nr 1w Nowym Sączu
III miejsce - Bogdan Szura i Grzegorz Turek, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Bobowej

Gość zagraniczny:
Eva Blaśćakova i Lubomir Varga, Presov

Patronat nad całym przedsięwzięciem objęli Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa i Małopolski Kurator Oświaty.

Ranga konkursu wzrosła dzięki zaproszonym gościom, wśród których obecni byli:

1. Wojewoda Małopolski - Pan Jerzy Miller
2. Małopolski Kurator Oświaty - Pan Aleksander Palczewski
3. Proboszcz Parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski - ks. Prałat Edward Baniak
4. Prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia - Pan Franciszek Sałaciak.
5. Dyrektor Agencji Rynku Rolnego (oddział w Krakowie) - Pan Bogusław Wiśniewski
6. Kierowniczki Działu Sił Sprzedaży Makro Pani Aneta Mirska - Seremet i Pani Bożena Omylińska
7. Szef Kuchni Macro Centrum Rozwoju Firm Horeca- Pan Grzegorz Kazubski
8. Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej - Pan Wiesław Jopek

9. Radny Miasta Krakowa - Stanisław Rachwał
10. Przewodniczący Dzielnicy XVI - Pan Sławomir Góra

11. Specjalista do spraw dziedzictwa kulturowego dawnej Rzeczypospolitej w Muzeum-Pałacu w Wilanowie - Pan Jerzy Poznański 
12. Przedstawiciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni- Pan Zbigniew Kurleto,
13. Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników - Pan Marcin Polus

14. Master Bartender - Piotr Dziadkowiec Kanclerz Konfraterii Mistrzów Barmanów
15. Pani Renata Lebiedzka Małopolska Szkoła Baristów

16. Dyrektorzy zaprzyjaźnionych Szkół: Pan dyr. Peter Kakaścik z Preśova, Pan dyr. Horst Murr z Norymbergi, Pani dyr. Maria Katreniakowa z Bratysławy,
Pan Żanik Planszo oraz przedstawiciele regionalnego Związku Piekarzy Francuskich Państwo Błasino z Saint Michel Mont Mercure.

Organizatorzy i uczestnicy MKSG swoim zaangażowaniem i pomysłowością raz jeszcze poświadczyli, że gotowanie to prawdziwa sztuka, która nie może być uprawiana bez...pasji i fantazji!

Ktoś kiedyś powiedział, że ….gotowanie jest niezwykle inspirujące, bo przypomina pracę malarza, który z palety barw przy użyciu zmysłów i wyobraźni tworzy dzieło - obraz.
Kucharz z kolei z palety przypraw i produktów przy użyciu wiedzy, umiejętności, fantazji, serca i duszy tworzy dzieło - potrawę.

Wyniki XIV edycji konkursu: 

logo_mini Zobacz zdjęcia XIV Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych

Konkurs Barmana 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kelnera 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kucharza 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

PolGastro - Profesjonalne Wyposażenie Gastronomii

Polgastro

Patronat medialny

Patronat honorowy

Sponsorzy

Konkurs Barmana

               

Konkurs Kucharza

               

Konkurs Kelnera

Celem Konkursu Barmana jest promocja profesjonalnego barmaństwa, zdobycie nowych umiejętności przez uczniów. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kucharza jest aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego, a także promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy mogą pochwalić się swoimi umiejętnościami. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kelnera jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji usługiwania. Czytaj więcej ...