I Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
	„Potrawy galicyjskie”
	17-19 marzec 2000 r.
W I edycji konkursu brało udział 9 szkół gastronomicznych:
| Lp. | Nazwa szkoły | Miejscowść | 
| 1 | Zespół Szkół Zawodowych | Bukowno | 
| 2 | Zespół Szkół Zawodowych | Dobczyce | 
| 3 | Zespół Szkół Zawodowych | Gorlice | 
| 4 | Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 | Kraków | 
| 5 | Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 | Kraków | 
| 6 | Zespół Szkół Zawodowych | Krościenko | 
| 7 | Zespół Szkół Zawodowych | Sucha Beskidzka | 
| 8 | Zespół Szkół Zawodowych | Wadowice | 
| 9 | Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich | Wisła | 
	 
	Równocześnie z I Małopolskim Konkursem Szkół Gastronomicznych odbył się Wewnątrzszkolny Konkurs Młodego Kucharza i Młodego Kelnera dla uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
	 
	√ Laureatami Małopolskiego Konkursu Gastronomicznego zostali:
	
	I miejsce - Michał Batko - ZSG nr 2 Kraków
	II miejsce - Katarzyna Matyja - ZSZ Sucha Beskidzka
	III miejsce - Małgorzata Wiercioch - ZSZ Krościenko
	
	√ Laureaci Wewnątrzszkolnego Konkursu Młodego Kucharza:
	
	I miejsce Monika Parszywka
	II miejsce Dorota Stępak
	III miejsce Jarosław Marczyński
	
	√ Laureaci Wewnątrzszkolnego Konkursu Młodego Kelnera:
	
	I miejsce Łukasz Sadek
	II miejsce Beata Gotfried i Marcin Tybon
	III miejsce Iwona Kasprzak i Urszula Raźny