VII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
"kuchnia bliżej natury"
10-12 marca 2006 r
     
Mistrzowie VII Małoposkiego Konkursu:
  Najlepszy kucharz: Wojciech Buczek z Iwonicza Zdroju
 
Najlepszy kelner: Katarzyna Guga, Sylwia Rządkowska z Wisły
 
Najlepszy barman - long drink: Łukasz Posiak z Cieszyna
 
Najlepszy barman - short drink: Danuta Misiura z Krakowa

     
     Finał VII edycji konkursu „Kuchnia bliżej natury”
Już po raz siódmy do naszej szkoły przyjechali uczniowie ze szkół gastronomicznych, by zaprezentować swoje umiejętności w kuchni. W tym roku konkurs odbywał się pod hasłem: Kuchnia bliżej natury". Poprzednich sześć edycji cieszyło się rosnącym, z roku na rok, zainteresowaniem szkół gastronomicznych z terenu całej Małopolski, a także województw ościennych i ze Słowacji. W pierwszej edycji konkursu rywalizowało 11 szkół, w tegorocznej, było ich już 23. Głównym celem konkursu organizowanym w naszej szkole jest propagowanie różnorodności potraw i napojów, upowszechnianie surowców naturalnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, wyrabianie poczucia estetyki, rozbudzanie pomysłowości oraz integracja szkół o tym samym profilu.
W tym roku najlepszym
kucharzem okazał się Wojciech Buczek, uczeń klasy III Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju. Zaserwował on comber sarni rolowany kozim serem na gniazdku kapusty włoskiej w sosie koniakowo-bazyliowym podany z cekinami orzechowo-owsianymi. Miejsce II zajął Sławomir Dydus z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku Białej, który zaproponował polędwiczki wieprzowe, nadziewane paszteciki i ziemniaki z borowikami, a miejsce III - Krystian Sroka z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, który zaoferował jagnięcinę z zieloną pastą i mikado.
W kategorii
kelner oceniano walory estetyczne przygotowanych stołów. Za najpiękniejsze miejsca konsumpcji uznano: stół "Piękno natury" przygotowany przez Katarzynę Gugę i Sylwię Rządkowską z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Wisły (miejsce I), stół "Przedwiośnie" przygotowany przez Janusza Kozielskiego i Olgę Łukasik z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Wodzisławia Śląskiego (miejsce II). Przyznano dwa równorzędne III miejsca: dla stołu "Między niebem a ziemią" przygotowanego przez Pawła Kulisia i Marcina Wesołowskiego z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 z Krakowa i dla stołu "Vitanie Jari", który przygotowały Zuzanna Kohaniova i Maria Patorasova ze słowackiego Presova.
W kategorii
barman uczniowie rywalizowali przygotowując short drinki i long drinki. W short drinkach najlepsza okazała się Danuta Misiura z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, która przygotowała drink "Promień słońca", natomiast w konkurencji long drinków zwyciężył Łukasz Posiak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych z Cieszyna, który zaserwował drink "Marcowa miłość".
 
Wyniki VII edycji konkursu:
kucharz kelner barman
Był to wielce udany konkurs gastronomiczny połączony z wielkim kulinarnym bankietem, który okazał się być największą i najbardziej udaną imprezą, przygotowaną i zorganizowaną przez Dyrekcję oraz nauczycieli naszej szkoły. Wszystkim konkursom towarzyszyła wyjątkowo miła i koleżeńska atmosfera. Sprawny przebieg i piękna oprawa artystyczna przygotowana przez naszą młodzież sprawiły, że z niecierpliwością oczekujemy VIII edycji konkursu.

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, a wszystikm uczestnikom i gościom bardzo dziękujemy za tak liczne przybycie i zainteresowanie naszym konkursem. Zapraszamy do równie licznego udziału w przyszłym roku.
 
Tegoroczny konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Klubem Szefów Kuchni, Polskim Zrzeszeniem Hoteli, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Okręg Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.
 
Patronat Honorowy:
Wojewoda Małopolski - Witold Kochan
Prezydent Miasta Krakowa - Henryk Bątkiewicz
Marszałek Województwa Małopolskiego - Janusz Sepioł
Małopolski Kurator Oświaty - Elżbieta Lęcznarowicz
 
Patronat Medialny:
Gastrona.pl
Przegląd Gastronomiczny
 TVP3 Kraków