16 mksgW Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie – os. Złotej Jesieni 16 w dniach 6 – 8 marca 2015 r. odbył się XVI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych pod hasłem "Nowohucki tygiel kulinarny".
W tym roku w konkursie uczestniczyli uczniowie z 24 szkół (w tym 5 ekip z zagranicy tj. ze Słowacji, Niemiec, Austrii i Francji).
W ramach MKSG odbywają się konkursy:
• kucharza,
• barmana,
• kelnera,
• wewnątrzszkolny konkurs kucharza.
Ogółem w zmaganiach konkursowych brało udział 74 uczniów:
43 kucharzy, 14 kelnerów, 17 barmanów.

Laureaci Konkursu KUCHARZA

miejsce  imię i nazwisko szkoła opiekun  potrawa
    1 Małgorzata Wesołowska  Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Tarnowie Elżbieta Teper Dziczyzna z winem i delikatnym chrzanem
    2 Karol Procner Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle Iwona Gomola Mus z gęsich wątróbek podany w koszyczkach z białej czekolady w asyście karmelizowanych malin z płatkami róży
    3 Maciej Kluba Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 Tomasz Dera Roladka z gęsi bieńczyckiego gospodarza w dwóch smakach podawana w towarzystwie sałatki z krupy i karmelizowanych warzyw oraz musu z modrej kapusty
Laureaci Konkursu Kucharza 
szkoły zagraniczne
miejsce imię i nazwisko szkoła
1 Lukas Melitopulos Villa Blanka- Innsbruck
2 Lukas Schenk Villa Blanka- Innsbruck
3 Štefan Džačovskỳ Stredna odborna škola obchodu a služieb Prešov

Laureaci Konkursu Barmana

miejsce imię i nazwisko szkoła opiekun nazwa drinka
1 Strzeszewski Kamil Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi  Klaudia Balcerowska  Spotted Nowa Huta
2 Ślazyk Joanna  Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie  Iwona Katarzyńska  Sour dreams
3 Sikora Kamila  Zespół Szkół w Bielsku-Białej  Patryk Kozieł  Refreshment (Orzeźwienie) 
Laureaci Konkursu Barmana
 szkoły zagraniczne
miejsce imię i nazwisko szkoła opiekun nazwa drinka
1 Lukáš Benčat Stredna odborna škola hotelovych služeb a obchodu, Bratysława  Mariă Katreniakovă  Červené Zore
2 Angelo Baronetti Berufliche 3 Norymberga Christian Siegmund  Hazelmut Basil 
3 Alexandra Takáčová  Stredna odborna škola    obchodu a služeb, Prešov Ivan Piroš  Jungle Secret 

Laureaci Konkursu Kelnera

miejsce imię i nazwisko  nazwa szkoły imię i nazwisko opiekuna
1
Agata Wyczesany
Konrad Walczyk
Zespół Szkół Gastronomicznych  nr 1 w Krakowie  Małgorzata Kosek- Ankus 
2
Sylwester Stanik
Bartłomiej Świrk
Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych Ogólnokształcących w Jarosławiu Wanda Mazurek 
3 Hanna Knapińska
Radosław Pysz 
Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej Małgorzata Kłopotowska
 Laureaci Konkursu Kelnera
 szkoły zagraniczne
miejsce imię i nazwisko ucznia nazwa szkoły imię i nazwisko opiekuna
1 Laura Moser
Elisabeth Zangerl
Villa Blanka Innsbruck Peter Kojat
2

Martin Mižišin
Iana Ragančiková

Stredna odborna škola obchodu  a služieb Prešov  IPirošvan 

Konkurs jest organizowany we współpracy z Agencją Rynku Rolnego – Oddział Terenowy w Krakowie, Krakowską Kongregacją Kupiecką, Stowarzyszeniem Barmanów Polskich - Oddział Małopolski oraz ze Stowarzyszeniem Małopolskich Kucharzy i Cukierników. 

Tegoroczna edycja konkursu była objęta patronatem honorowym przez Wojewodę Małopolskiego Pana Jerzego Millera, Marszałka Województwa Małopolskiego Pana Marka Sowę, Prezydenta Miasta Krakowa Pana Jacka Majchrowskiego, Małopolskiego Kuratora Oświaty Pana Aleksandra Palczewskiego oraz Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pana Bogusława Wiśniewskiego.
Na gali konkursowej obecnością zaszczycili nas m.in.: Wojewoda Małopolski Pan Jerzy Miller, Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa ds. Edukacji i Sportu Pani Katarzyna Cięciak, Zastępca Dyrektora Wydziału Nadzoru Pedagogicznego Kuratorium Oświaty w Krakowie Pani Wanda Brześcińska, Przewodniczący Rady Dzielnicy XVI Pan Jan Jarosz, Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej Pan Wiesław Jopek, Zastępca Prezesa Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pan Andrzej Kubisztal.
Celem nadrzędnym, organizowanych z naszej inicjatywy konkursów, jest propagowanie różnorodności potraw i napojów oraz tradycji kulinarnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia piękna, estetyki.
Nasze konkursowe zmagania zdobyły już uznanie wśród szkół gastronomicznych w kraju oraz poza jego granicami, albowiem stwarzają one uczniom szansę pokazania swych umiejętności kulinarnych w pełnym tego słowa znaczeniu, jak również udowodnienia, że ręce zręcznego kucharza, barmana i kelnera są w stanie wyczarować maleńkie arcydzieła dla podniebienia i oczu z zaledwie kilku składników. Wyniki ich eksperymentów są w stanie zaskoczyć i zadziwić profesjonalistów.

» Zapraszamy do galerii zdjęć o raz ze strony photobucket.com