Środowisko gastronomiczne co roku gromadzi ciekawa inicjatywa Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którą jest Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. W dniach 1-3 marca 2013 r. odbyła się już XIV edycja MKSG. Temu ważnemu przedsięwzięciu przyświecało hasło „Gotuj z pasją i fantazją”. W tym roku z inicjatywy Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pana Bogusława Wiśniewskiego szkoła nawiązała współpracę ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia, reprezentowanym przez Pana Prezesa Franciszka Sałaciaka . W ramach zawartego porozumienia „DOLINA KARPIAwsparła nas w organizacji tegorocznego Konkursu, dostarczając strategiczny produkt regionalny - karpia zatorskiego, który był głównym surowcem potrawy obowiązkowej.

Konkurs cieszył się dużym powodzeniem wśród uczniów szkół nie tylko z Małopolski, ale także województw podkarpackiego, śląskiego, łódzkiego oraz ze Słowacji (Presov, Bratysława), Francji (Saint Michel Mont Mercure) i Niemiec (Norymberga). Wzięło w nim udział w sumie 26 szkół, ogółem 92 uczniów, w tym: 52 kucharzy, 20 barmanów i 20 kelnerów.
Szczególnie wyróżnili się uczniowie:
 
logo_mini Kucharze

I miejsce: Elżbieta Stopa, Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach (roladki z karpia nadziewane daktylami w towarzystwie sosów z rodzynek i limonki oraz zakąska zimna Pierś z kaczki nadziewana filetem z kurczaka i szpinakiem w sosie z wiśni i porzeczki)

II miejsce: Nowokuński Mateusz, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 (fileciki z karpia na piasku z orzeszków ziemnych z szyjkami rakowymi oraz knel z indyka na sałatce ogórkowej w trzech smakach)

III miejsce: Wesołowska Małgorzata, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
w Tarnowie (karp zawijany ze śliwką z pierożkami nadziewanymi kapustą i fasolą z kremem z zielonego groszku oraz parfait z podrobów drobiowych podany na toskańskim crostini z konfiturą z cebuli)

 Wśród drużyn zagranicznych:
 
logo_mini Kucharze:  
I miejsce: Addo Antonio, Berufliche 3 Norymberga (smażone plastry karpia z sałatką ziemniaczano- ogórkową roszponką i pomidorem oraz rolada drobiowa w płaszczu z boczku)
II miejsce: Śvec Robert, SOś obchodu a slużieb Presov (kapor s citronovym Mouse a cherry paradajkami, zemiaky kuracja ćerstvym penatom oraz kuracia rolada plnena panenkou, żemlova kocka, zeleninovy śalat)
 
 Wyróżnienie - Thoma Boucher, Alexandre Boussion, Maxime Annereau, Saint Michel Mont Mercure (les prefous oraz les croissants)
 
logo_mini Barmani - Soft drink
I miejsce: Chruścicki Filip, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, „Fruit fantazy”
II miejsce: Sandra Wider, Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach, „Fresh Cranberry”
III miejsce: Paweł Marciniak, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi „Rose fantasy”
 
Gość zagraniczny - I miejsce: Erika Pullmanova, Bratysława
Short drink
I miejsce: Marek Wigłasz Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Cieszynie „Citrus plesure”
II miejsce: Paweł Marciniak Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi „Plum passion”
III miejsce: Monika Niemiec, Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach „Piekielna rozkosz”
 
Gość zagraniczny: I miejsce Denisa Vargovćikova, Presov

 Wyróżnienia
1. Za najlepszą technikę - Sandra Wider Wadowice
2. Za najlepszy sposób podania - Marek Wigłasz, Cieszyn

logo_mini Kelnerzy
I miejsce - Bartłomiej Świrk i Sylwester Stanik, Zespól Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu
II miejsce - Iwona Wilk i Daniel Hajduk, Zespół Szkół nr 1w Nowym Sączu
III miejsce - Bogdan Szura i Grzegorz Turek, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Bobowej

Gość zagraniczny:
Eva Blaśćakova i Lubomir Varga, Presov

Patronat nad całym przedsięwzięciem objęli Wojewoda Małopolski, Marszałek Województwa Małopolskiego, Prezydent Miasta Krakowa i Małopolski Kurator Oświaty.

Ranga konkursu wzrosła dzięki zaproszonym gościom, wśród których obecni byli:

1. Wojewoda Małopolski - Pan Jerzy Miller
2. Małopolski Kurator Oświaty - Pan Aleksander Palczewski
3. Proboszcz Parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski - ks. Prałat Edward Baniak
4. Prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia - Pan Franciszek Sałaciak.
5. Dyrektor Agencji Rynku Rolnego (oddział w Krakowie) - Pan Bogusław Wiśniewski
6. Kierowniczki Działu Sił Sprzedaży Makro Pani Aneta Mirska - Seremet i Pani Bożena Omylińska
7. Szef Kuchni Macro Centrum Rozwoju Firm Horeca- Pan Grzegorz Kazubski
8. Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej - Pan Wiesław Jopek

9. Radny Miasta Krakowa - Stanisław Rachwał
10. Przewodniczący Dzielnicy XVI - Pan Sławomir Góra

11. Specjalista do spraw dziedzictwa kulturowego dawnej Rzeczypospolitej w Muzeum-Pałacu w Wilanowie - Pan Jerzy Poznański 
12. Przedstawiciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni- Pan Zbigniew Kurleto,
13. Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników - Pan Marcin Polus

14. Master Bartender - Piotr Dziadkowiec Kanclerz Konfraterii Mistrzów Barmanów
15. Pani Renata Lebiedzka Małopolska Szkoła Baristów

16. Dyrektorzy zaprzyjaźnionych Szkół: Pan dyr. Peter Kakaścik z Preśova, Pan dyr. Horst Murr z Norymbergi, Pani dyr. Maria Katreniakowa z Bratysławy,
Pan Żanik Planszo oraz przedstawiciele regionalnego Związku Piekarzy Francuskich Państwo Błasino z Saint Michel Mont Mercure.

Organizatorzy i uczestnicy MKSG swoim zaangażowaniem i pomysłowością raz jeszcze poświadczyli, że gotowanie to prawdziwa sztuka, która nie może być uprawiana bez...pasji i fantazji!

Ktoś kiedyś powiedział, że ….gotowanie jest niezwykle inspirujące, bo przypomina pracę malarza, który z palety barw przy użyciu zmysłów i wyobraźni tworzy dzieło - obraz.
Kucharz z kolei z palety przypraw i produktów przy użyciu wiedzy, umiejętności, fantazji, serca i duszy tworzy dzieło - potrawę.

Wyniki XIV edycji konkursu: 

logo_mini Konkurs kelnera
logo_mini Konkurs barmana - SHORT
logo_mini Konkurs barmana - SOFT
logo_mini Konkurs kucharza w kategorii szkół zagranicznych
logo_mini Konkurs kucharza
logo_mini Zobacz poprzednie edycje
logo_mini Zobacz zdjęcia XIV Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych
logo_mini Prezentacja