See other templatesSee other templates

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - os. Złotej Jesieni 16 we współpracy...

Czytaj więcej ...

Historia konkursu

Pomysł Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych narodził się w 1999 r. Głównym celem było podnoszenie kwalifikacji uczniów kształcących się w zawodzie kucharza...
 
VIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
"Półwiecze tradycji kulinarnych"
9-11 marca 2007 r
 
      Mistrzowie VIII edycji Konkursu:
  Najlepszy kucharz: Kamil Nadolski z Krakowa 
 
Najlepszy kelner: Krzysztof Baran i Dominik Grelecki z Krakowa 
 
Najlepszy barman SHORT drink: Radosław Szarek z Krosna
 
Najlepszy barman - LONG drink: Piotr Nowak z Krakowa 
 
     Finał VIII edycji konkursu  „Półwiecze tradycji kulinarnych”
Tegoroczna, VIII już edycja Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych odbyła się pod hasłem PÓŁWIECZE TRADYCJI KULINARNYCH, hasło nawiązywało do roku jubileuszowego 50 - lecia szkoły. W konkursie gastronomicznym udział wzięło 28 szkół. Wśród uczestników znaleźli się również przedstawiciele szkół słowackich i szkoły francuskiej.
Głównym celem konkursu organizowanego w naszej szkole, jest propagowanie różnorodności potraw i napojów, upowszechnianie surowców naturalnych, dokonywanie samooceny własnych umiejętności zawodowych, integracja szkół o tym samym profilu kształcenia, rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, rozbudzanie pomysłowości i inicjatywy, wyrabianie poczucia piękna, estetyki oraz artyzmu.
W piątek 2 marca odbyła się ceremonia otwarcia Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Oficjalnego powitania zaproszonych gości dokonali wicedyrektor szkoły Józef Wątorczyk i nauczyciele przedmiotów zawodowych. Następnie wicedyrektor Józef Wątorczyk złożył przybyłym podziękowania. W dalszej części programu pod przewodnictwem mgr Marii Drabickiej, mgr inż. Doroty Romańskiej, mgr Iwony Katarzyńskiej i mgr Małgorzaty Kosek-Ankus odbyło się losowanie kolejności miejsc w sobotnich zawodach. Po części oficjalnej goście udali się na poczęstunek do szkolnej kawiarenki prowadzonej przez mgr Bogumiłę Podgórską. Po kolacji uczniowie naszej szkoły wspólnie z nauczycielami języka polskiego (mgr Katarzyną Wiech-Puk i mgr Agnieszką Kamecką) zaprosili uczestników konkursu i ich opiekunów na przedstawienie teatralne zatytułowane "On i ona, czyli jak ocalić honor". Uczniowie klas Ih i IIh, wcielając się w znane postacie, przybliżyli widzom zagadki miłości najbardziej popularnych literackich kochanków. Ostatnim punktem programu była wycieczka „Huta nocą”. Pod przewodnictwem mgr Doroty Owczarek goście zwiedzili najciekawsze miejsca w Nowej Hucie; znany w całej Polsce kościół Arka Pana, pomnik Solidarności, kopiec Wandy. W klasztorze w Mogile na przybyłych czekał brat z zakonu cystersów, który przybliżył uczestnikom historię powstania zakonu.
W sobotę 3 marca uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich z województwa małopolskiego walczyli o miano najlepszego kucharza, kelnera i barmana VIII edycji konkursu.
W tym roku najlepszym
KUCHARZEM okazał się Kamil Nadolski, uczeń klasy IV Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Zaserwował on Comber z sarny pod jałowcem, która to potrawa została najwyżej oceniona przez profesjonalne jury. Miejsce II zajął Michał Hajdus z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, który zaproponował Golonko wieprzowe nadziewane białym mięsem, podane na sosie z cukinii z dodatkiem pączków kaszanych, a miejsce III Artur Maziarz z Zespołu Szkół nr 5 z Stalowej Woli, który zaoferował Szczupak w nori z wykwintną sałatką z aromatem pomarańczy.
W konkursie
KELNERA oceniano walory estetyczne przygotowanych stołów. Za najpiękniejsze miejsca konsumpcji uznano: stół "Jak za dawnych lat" przygotowany przez Dominika Greleckiego i Krzysztofa Barana z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie (miejsce I), stół "Stół różany" przygotowany przez Marcina Plute i Roberta Caba również z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 (miejsce II) i na miejscu III znaleźli się uczniowie z Gorlic: Marcin Burkot i Marek Turski, którzy zaprezentowali stół "Pięćdziesiąt lat temu w gminnej spółdzielni".
W konkursie
BARMANA uczniowie konkurowali przygotowując Short Drink i Long Drink.
W konkursie Long Drink I miejsce zdobył Piotr Nowak z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. II miejsce zajął uczeń również naszej szkoły - Tomasz Gwizdek. Przedstawiciel Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju - Krzysztof Guzik - zajął III miejsce.
W konkursie Short Drink wygrał Radosław Szarek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie. Drugi był Lukaš Jendrišek - Združená Stredna Škola Služieb a Obchodu Dolny Kubin. Ima Weberowa z Sou Obchodne, Prešov zajęła natomiast trzecie miejsce.

 
Chcielibyśmy bardzo podziękować zaproszonym gościom za przybycie, okazane wsparcie i uświetnienie swoją wizytą VIII edycji konkursu. Swoją obecnością zaszczycili nas:

• Pani Katarzyna Frączkowska - Pracownik gabinetu wojewody,
• Pan Janusz Szklarczyk - Dyrektor Wydziału Kształcenia Ponadgimnazialnego i Ustawicznego Małopolskiego Kuratorium Oświaty,
• Pan Jan Żądło - Zastępca dyrektora Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa,
• Pani Mariola Jezuita - Inspektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa,
• Pan Sławomir Góra - Przewodniczący Rady Dzielnicy XVI,
• Pani Anna Łuszczek - Przedstawiciel Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej,
• Pan Piotr Dziadkowiec - Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów Odział Południowy,
• Pan Robert Sowa, Pan Teofilos Vafidis, Pan Kurt Scheller - Przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni,
• Pan Zbigniew Kurleto - Przedstawiciel Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników.
• Dziękujemy wszystkim przedstawicielom krakowskich restauracji i hoteli.
• Serdecznie dziękujemy dyrektorom zaprzyjaźnionych krakowskich szkół zawodowych oraz przedstawicielom wszystkich szkół biorących udział w konkursie, zaprzyjaźnionych szkół ze Słowacji i Francji, a szczególnie szkoły, z którymi współpracujemy na zasadzie wymiany tj. PRESOVA i ST.MICHEL.
• Dziękujemy przedstawicielom mediów: Gastrona.pl, Przegląd Gastronomiczny, Głos - Tygodnik Nowohucki, TVP3 Kraków
 
Wyniki VIII edycji konkursu:
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, a uczestnikom bardzo dziękujemy za tak liczne przybycie i zainteresowanie naszym konkursem.
Zapraszamy do równie licznego udziału w przyszłym roku.
 
Był to wielce udany konkurs gastronomiczny połączony z wielkim kulinarnym bankietem, który okazał się być największą i najbardziej udaną imprezą, przygotowaną i zorganizowaną przez Dyrekcję oraz nauczycieli naszej szkoły. Wszystkim konkursom towarzyszyła wyjątkowo miła i koleżeńska atmosfera. Sprawny przebieg i piękna oprawa artystyczna przygotowana przez naszą młodzież sprawiły, że z niecierpliwością oczekujemy IX edycji konkursu.
 
Tegoroczny Konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Oddział Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.
 
 
PATRONAT HONOROWY
Wiceprezydent Miasta Krakowa - Elżbieta Lęcznarowicz
Małopolski Kurator Oświaty - Józef Rostworowski
Marszałek Województwa Małopolskiego - Marek Nawara
Wojewoda Małopolski - Maciej Klima
 

PATRONAT MEDIALNY
Gastrona.pl
Przegląd Gastronomiczny
Głos - Tygodnik Nowohucki
 TVP3 Kraków

Konkurs Barmana 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kelnera 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kucharza 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

PolGastro - Profesjonalne Wyposażenie Gastronomii

Polgastro

Patronat medialny

Patronat honorowy

Sponsorzy

Konkurs Barmana

               

Konkurs Kucharza

               

Konkurs Kelnera

Celem Konkursu Barmana jest promocja profesjonalnego barmaństwa, zdobycie nowych umiejętności przez uczniów. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kucharza jest aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego, a także promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy mogą pochwalić się swoimi umiejętnościami. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kelnera jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji usługiwania. Czytaj więcej ...