VIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
"Półwiecze tradycji kulinarnych"
9-11 marca 2007 r
√ Najlepszy kelner: Krzysztof Baran i Dominik Grelecki z Krakowa
√ Najlepszy barman SHORT drink: Radosław Szarek z Krosna
√ Najlepszy barman - LONG drink: Piotr Nowak z Krakowa
W piątek 2 marca odbyła się ceremonia otwarcia Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Oficjalnego powitania zaproszonych gości dokonali wicedyrektor szkoły Józef Wątorczyk i nauczyciele przedmiotów zawodowych. Następnie wicedyrektor Józef Wątorczyk złożył przybyłym podziękowania. W dalszej części programu pod przewodnictwem mgr Marii Drabickiej, mgr inż. Doroty Romańskiej, mgr Iwony Katarzyńskiej i mgr Małgorzaty Kosek-Ankus odbyło się losowanie kolejności miejsc w sobotnich zawodach. Po części oficjalnej goście udali się na poczęstunek do szkolnej kawiarenki prowadzonej przez mgr Bogumiłę Podgórską. Po kolacji uczniowie naszej szkoły wspólnie z nauczycielami języka polskiego (mgr Katarzyną Wiech-Puk i mgr Agnieszką Kamecką) zaprosili uczestników konkursu i ich opiekunów na przedstawienie teatralne zatytułowane "On i ona, czyli jak ocalić honor". Uczniowie klas Ih i IIh, wcielając się w znane postacie, przybliżyli widzom zagadki miłości najbardziej popularnych literackich kochanków. Ostatnim punktem programu była wycieczka „Huta nocą”. Pod przewodnictwem mgr Doroty Owczarek goście zwiedzili najciekawsze miejsca w Nowej Hucie; znany w całej Polsce kościół Arka Pana, pomnik Solidarności, kopiec Wandy. W klasztorze w Mogile na przybyłych czekał brat z zakonu cystersów, który przybliżył uczestnikom historię powstania zakonu.
W sobotę 3 marca uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich z województwa małopolskiego walczyli o miano najlepszego kucharza, kelnera i barmana VIII edycji konkursu.
W tym roku najlepszym KUCHARZEM okazał się Kamil Nadolski, uczeń klasy IV Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Zaserwował on Comber z sarny pod jałowcem, która to potrawa została najwyżej oceniona przez profesjonalne jury. Miejsce II zajął Michał Hajdus z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, który zaproponował Golonko wieprzowe nadziewane białym mięsem, podane na sosie z cukinii z dodatkiem pączków kaszanych, a miejsce III Artur Maziarz z Zespołu Szkół nr 5 z Stalowej Woli, który zaoferował Szczupak w nori z wykwintną sałatką z aromatem pomarańczy.
W konkursie KELNERA oceniano walory estetyczne przygotowanych stołów. Za najpiękniejsze miejsca konsumpcji uznano: stół "Jak za dawnych lat" przygotowany przez Dominika Greleckiego i Krzysztofa Barana z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie (miejsce I), stół "Stół różany" przygotowany przez Marcina Plute i Roberta Caba również z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 (miejsce II) i na miejscu III znaleźli się uczniowie z Gorlic: Marcin Burkot i Marek Turski, którzy zaprezentowali stół "Pięćdziesiąt lat temu w gminnej spółdzielni".
W konkursie BARMANA uczniowie konkurowali przygotowując Short Drink i Long Drink.
W konkursie Long Drink I miejsce zdobył Piotr Nowak z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. II miejsce zajął uczeń również naszej szkoły - Tomasz Gwizdek. Przedstawiciel Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju - Krzysztof Guzik - zajął III miejsce.
W konkursie Short Drink wygrał Radosław Szarek z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Krośnie. Drugi był Lukaš Jendrišek - Združená Stredna Škola Služieb a Obchodu Dolny Kubin. Ima Weberowa z Sou Obchodne, Prešov zajęła natomiast trzecie miejsce.
• Pani Katarzyna Frączkowska - Pracownik gabinetu wojewody,
• Pan Janusz Szklarczyk - Dyrektor Wydziału Kształcenia Ponadgimnazialnego i Ustawicznego Małopolskiego Kuratorium Oświaty,
• Pan Jan Żądło - Zastępca dyrektora Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa,
• Pani Mariola Jezuita - Inspektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa,
• Pan Sławomir Góra - Przewodniczący Rady Dzielnicy XVI,
• Pani Anna Łuszczek - Przedstawiciel Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej,
• Pan Piotr Dziadkowiec - Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów Odział Południowy,
• Pan Robert Sowa, Pan Teofilos Vafidis, Pan Kurt Scheller - Przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni,
• Pan Zbigniew Kurleto - Przedstawiciel Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników.
• Dziękujemy wszystkim przedstawicielom krakowskich restauracji i hoteli.
• Serdecznie dziękujemy dyrektorom zaprzyjaźnionych krakowskich szkół zawodowych oraz przedstawicielom wszystkich szkół biorących udział w konkursie, zaprzyjaźnionych szkół ze Słowacji i Francji, a szczególnie szkoły, z którymi współpracujemy na zasadzie wymiany tj. PRESOVA i ST.MICHEL.
• Dziękujemy przedstawicielom mediów: Gastrona.pl, Przegląd Gastronomiczny, Głos - Tygodnik Nowohucki, TVP3 Kraków
Zapraszamy do równie licznego udziału w przyszłym roku.
Wiceprezydent Miasta Krakowa - Elżbieta Lęcznarowicz
Małopolski Kurator Oświaty - Józef Rostworowski
Marszałek Województwa Małopolskiego - Marek Nawara
Wojewoda Małopolski - Maciej Klima
PATRONAT MEDIALNY
Gastrona.pl
Przegląd Gastronomiczny
Głos - Tygodnik Nowohucki
TVP3 Kraków