XIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
W dniach 9 - 11 marca 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się, wpisany od lat w tradycję szkoły, XIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych.
Pierwotnie, zamierzeniem organizatorów było, aby swoim zasięgiem konkurs obejmował teren Małopolski, obecnie jednak jego uczestnicy przyjeżdżają do nas nawet z odległych miejsc Polski, a swą obecnością zaszczycili nas również goście z zagranicy.
By podkreślić rangę zbliżającego się EURO 2012, hasło konkursu brzmiało: PRZYSMAKI EUROPEJSKICH PIŁKARZY. W tegorocznej edycji wzięło udział 63 uczniów z 27 szkół. Uczestnicy, jak co roku, rywalizowali w 3 kategoriach: kucharz, kelner i barman. Cenne dla jury było nie tylko to, by potrawy były wyszukane, niebanalne i urzekające swą oryginalnością i śmiałością połączeń, ale estetycznie podane, tak ,by stały się kulinarną poezją nie tylko dla ciała, ale i dla duszy. Jako organizator konkursu możemy być dumni z tego, ze tak wiele szkół jest z nami od pierwszej jego edycji. Miedzy innymi: Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, Zespół Szkół w Bukownie, Zespół Szkół w Gorlicach.
Współorganizatorami tego wydarzenia byli: Agencja Rynku Rolnego, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszenie Barmanów Polskich - Oddział Małopolski, Klub Szefów Kuchni.
XIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych odbył się pod honorowym patronatem: Wojewody Małopolskiego - Jerzego Millera, Marszałka Województwa Małopolskiego - Marka Sowy, Prezydenta Miasta Krakowa - Jacka Majchrowskiego, Małopolskiego Kuratora Oświaty – Aleksandra Palczewskiego, Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie - Bogusława Wiśniewskiego. Wielkim zaszczytem dla naszej szkoły, była obecność wyżej wymienionych osób – jako gości honorowych - na gali konkursu. Ponadto swoją obecnością zaszczycili nas: Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej - Wiesław Jopek, Przewodniczący Małopolskiego Stowarzyszenia Pomocy Szkole - Bohdan Piotrowicz, Dyrektor Hali Macro w Krakowie – Renata Wróbel, przedstawiciele Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa oraz Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie.
Patronat medialny objęły następujące instytucje: portal gastronomiczny Gastrona.pl, Przegląd Gastronomiczny, TVP Kraków, Głos Tygodnik Nowohucki, www.krakow.pl.
Chlubą XIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych nr 1 było również profesjonalne jury, które z ogromną dokładnością obserwowało i oceniało rywalizującą młodzież. W jury zasiedli cenieni szefowie kuchni, mistrzowie barmani, kelnerzy i kucharze w następującym składzie: Tomasz Leśniak - szef kuchni Hotelu Sheraton, kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej, Zbigniew Kurleto - mistrz kucharski, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Marcin Polus – Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Piotr Dziadkowiec - Kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmanów Stowarzyszenia Polskich Barmanów, Jerzy Poznański – specjalista do spraw dziedzictwa Kulinarnego dawnej Rzeczypospolitej w Muzeum - Pałacu w Willanowie, Grzegorz Kazubski - szef Kuchni Macro Centrum Rozwoju Firm Horeca.
Po trudnych zmaganiach konkursowych, nastąpiło ogłoszenie wyników, które odbyło się 10 marca (w sobotę) o godz. 16. Uczestnicy czekali na tę chwile z ogromną niecierpliwością i zaciekawieniem. Ale zanim odczytano listę najlepszych, Pani Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr w Krakowie - mgr Barbara Brewczyńska serdecznie podziękowała wszystkim gościom za obecność, uczestnikom, ich opiekunom oraz młodzieży pracującej podczas konkursu, za ogromny trud włożony w tę pracę, serce i poświęcenie. Podkreśliła, że to piękne iż młodzież ma pomysły, że chce z odwagą odkrywać nie tylko kulinarne zakątki smaków, ale i przez to odkrywać świat i wartości oraz budzić w sobie inwencję twórczego myślenia i działania.
A oto wyniki XIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych:W kategorii kucharz I miejsce w rywalizacji zagranicznej zajął Matuš Bartko ze szkoły SOš obchodu a služieb SDH 3 z Prešova, przygotowany przez Pana Marka Gajdoša. Spośród uczestników polskich, swoją potrawą zaskoczył jury śmiałym połączeniem i zajął I miejsce – Rafał Bosak z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, przygotowany przez Panią Alicję Wcisło. Rafał po mistrzowsku przygotował: kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree oraz zakąskę zimną tatar z sarny z morelową salsą podany z sałatką z suszonej gruszki i oliwą truflową. II miejsce przyznano: Łukaszowi Dobrakowskiemu z Zespołu Szkół w Bochni. Ucznia przygotowała Pani Aneta Wojcieszek, a jego wyjątkowa potrawa to: comber jagnięcy otulony kuskusem szpinakowym, w asyście sosu porzeczkowo-jarzębinowego i zakąskę zimną: przepiórcze doskonałości pokryte murawą słonecznikowo-brokułową, podane na zielonej brukselce, zakropionej jarzębinowym sosem. III miejsce natomiast otrzymał: Radosław Leś z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, przygotowany przez Panią Krystynę Górską za: comber jagnięcy nadziewany pistacjami, serem feta i pomidorami suszonymi podany na fantazyjnym sosie z buraczkami w miodzie oraz za przekąskę zimną comber z sarny rolowany musem drobiowym i smardzami, podany na warzywach z kaczym ravioli, w galarecie szpinakowej i sosem jeżynowym.
W kategorii kelner I miejsce w kategorii zagranicznej zajęli Martina Kravcova i Jana Gregora ze szkoły SOš obchodu a služieb SDH 3 Prešov, przygotowani przez Pana Ivana Piroša. I miejsce spośród polskich szkół zajęli: Patryk Wawro i Sylwester Stanik z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu pod opieką Pani Wandy Mazurek. II miejsce zajęły Justyna Kania i Alicja Nogawczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, pod opieką Pani Luizy Kezwoń. III miejsce zajęły Barbara Pelczar i Katarzyna Węgrzyniak z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju, pod opieką Pani Marty Fejkiel.
W kategorii barman Short Drink - I miejsce w kategorii zagranicznej zajął Dawid Suchar za drink Siza, ze szkoły SOš obchodu a služieb SDH 3 Prešov, przygotowany przez Pana Ivana Piroša. I miejsce spośród polskich szkół zajął: Robert Bara za drink Czerwony cadillac, z Zespołu Szkół Zawodowych z Gorlic, przygotowany przez Panią Anitę Herman.
II miejsce zajął Jakub Kunicki za drink El Classico z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, przygotowany przez Panią Sabinę Frycz. III miejsce zajął Łukasz Olczak za drink Wschodzące gwiazdy, z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, przygotowany przez Panią Klaudię Balcerowską.
w kategorii barman Soft Drink - I miejsce w kategorii zagranicznej zajęła Barbora Madnicka za drink Tropical Fruits, ze szkoły Stredná Odborná Śkola w Bratysławie, przygotowana przez Panią Marię Katreniakovą. I miejsce spośród polskich szkół zajął: Damian Cebula za drink Red card, z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, przygotowany przez Panią Iwonę Katarzyńską. II miejsce zajął Robert Bara za drink Tropikalna ballada, z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach, przygotowany przez Panią Anitę Herman. III miejsce zajął Krzysztof Bajerski za drink Energy (re) Mix 2012, z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu, przygotowany przez Pana Pawła Kopczyńskiego.