See other templatesSee other templates

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - os. Złotej Jesieni 16 we współpracy...

Czytaj więcej ...

Historia konkursu

Pomysł Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych narodził się w 1999 r. Głównym celem było podnoszenie kwalifikacji uczniów kształcących się w zawodzie kucharza...
 

13W dniach 9 - 11 marca 2012 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie odbył się, wpisany od lat w tradycję szkoły, XIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych.

Pierwotnie, zamierzeniem organizatorów było, aby swoim zasięgiem konkurs obejmował teren Małopolski, obecnie jednak jego uczestnicy przyjeżdżają do nas nawet z odległych miejsc Polski, a swą obecnością zaszczycili nas również goście z zagranicy.

By podkreślić rangę zbliżającego się EURO 2012, hasło konkursu brzmiało: PRZYSMAKI EUROPEJSKICH PIŁKARZY. W tegorocznej edycji wzięło udział 63 uczniów z 27 szkół. Uczestnicy, jak co roku, rywalizowali w 3 kategoriach: kucharz, kelner i barman. Cenne dla jury było nie tylko to, by potrawy były wyszukane, niebanalne i urzekające swą oryginalnością i śmiałością połączeń, ale estetycznie podane, tak ,by stały się  kulinarną poezją nie tylko dla ciała, ale i dla duszy. Jako organizator konkursu możemy być dumni z tego, ze tak wiele szkół jest z nami od pierwszej jego edycji. Miedzy innymi: Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, Zespół Szkół w Bukownie, Zespół Szkół w Gorlicach.

Współorganizatorami tego wydarzenia byli: Agencja Rynku Rolnego, Krakowska Kongregacja Kupiecka, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszenie Barmanów Polskich - Oddział Małopolski, Klub Szefów Kuchni. 

XIII Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych odbył się pod honorowym patronatem: Wojewody Małopolskiego - Jerzego Millera, Marszałka Województwa Małopolskiego - Marka Sowy, Prezydenta Miasta Krakowa - Jacka Majchrowskiego, Małopolskiego Kuratora Oświaty – Aleksandra Palczewskiego, Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie - Bogusława Wiśniewskiego. Wielkim zaszczytem dla naszej szkoły, była obecność wyżej wymienionych osób – jako gości honorowych - na gali konkursu. Ponadto swoją obecnością zaszczycili nas: Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej - Wiesław Jopek, Przewodniczący Małopolskiego Stowarzyszenia Pomocy Szkole - Bohdan Piotrowicz, Dyrektor Hali Macro w Krakowie – Renata Wróbel, przedstawiciele Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa oraz Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie.

Patronat medialny objęły następujące instytucje: portal gastronomiczny Gastrona.pl, Przegląd Gastronomiczny, TVP Kraków, Głos Tygodnik Nowohucki, www.krakow.pl.
Chlubą XIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych nr 1 było również profesjonalne jury, które z ogromną dokładnością obserwowało i oceniało rywalizującą młodzież. W jury zasiedli cenieni szefowie kuchni, mistrzowie barmani, kelnerzy i kucharze w następującym składzie: Tomasz Leśniak - szef kuchni Hotelu Sheraton, kucharz reprezentacji Polski w piłce nożnej, Zbigniew Kurleto - mistrz kucharski, członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Marcin Polus – Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników, Piotr Dziadkowiec - Kanclerz Konfraterni Mistrzów Barmanów Stowarzyszenia Polskich Barmanów, Jerzy Poznański – specjalista do spraw dziedzictwa Kulinarnego dawnej Rzeczypospolitej w Muzeum - Pałacu w Willanowie, Grzegorz Kazubski - szef Kuchni Macro Centrum Rozwoju Firm Horeca.

Po trudnych zmaganiach konkursowych, nastąpiło ogłoszenie wyników, które odbyło się 10 marca (w sobotę) o godz. 16. Uczestnicy czekali na tę chwile z ogromną niecierpliwością i zaciekawieniem. Ale zanim odczytano listę najlepszych, Pani Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych nr w Krakowie - mgr Barbara Brewczyńska serdecznie podziękowała wszystkim gościom za obecność, uczestnikom, ich opiekunom oraz młodzieży pracującej podczas konkursu, za ogromny trud włożony w tę pracę, serce i poświęcenie. Podkreśliła, że to piękne iż młodzież ma pomysły, że chce z odwagą odkrywać nie tylko kulinarne zakątki smaków, ale i przez to odkrywać świat i wartości oraz budzić w sobie inwencję twórczego myślenia i działania.

A oto wyniki XIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych:
logo_mini W kategorii kucharz I miejsce w rywalizacji zagranicznej zajął Matuš Bartko ze szkoły SOš obchodu a služieb SDH 3 z Prešova, przygotowany przez Pana Marka Gajdoša. Spośród uczestników polskich, swoją potrawą zaskoczył jury śmiałym połączeniem i zajął I miejsce – Rafał Bosak z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, przygotowany przez Panią Alicję Wcisło. Rafał po mistrzowsku przygotował: kotleciki jagnięce pod chrustem z borowików z truflowym puree oraz zakąskę zimną tatar z sarny z morelową salsą podany z sałatką z suszonej gruszki i oliwą truflową. II miejsce przyznano: Łukaszowi Dobrakowskiemu z Zespołu Szkół w Bochni. Ucznia przygotowała Pani Aneta Wojcieszek, a jego wyjątkowa potrawa to: comber jagnięcy otulony kuskusem szpinakowym, w asyście sosu porzeczkowo-jarzębinowego i zakąskę zimną: przepiórcze doskonałości pokryte murawą słonecznikowo-brokułową, podane na zielonej brukselce, zakropionej jarzębinowym sosem. III miejsce natomiast otrzymał: Radosław Leś z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju, przygotowany przez Panią Krystynę Górską za: comber jagnięcy nadziewany pistacjami, serem feta i pomidorami suszonymi podany na fantazyjnym sosie z buraczkami w miodzie oraz za przekąskę zimną comber z sarny rolowany musem drobiowym i smardzami, podany na warzywach z kaczym ravioli, w galarecie szpinakowej i sosem jeżynowym.

logo_mini W kategorii kelner I miejsce w kategorii zagranicznej zajęli Martina Kravcova i Jana Gregora ze szkoły SOš obchodu a služieb SDH 3 Prešov, przygotowani przez Pana Ivana Piroša. I miejsce spośród polskich szkół zajęli: Patryk Wawro i Sylwester Stanik z Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu pod opieką Pani Wandy Mazurek. II miejsce zajęły Justyna Kania i Alicja Nogawczyk z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle, pod opieką Pani Luizy Kezwoń. III miejsce zajęły Barbara Pelczar i Katarzyna Węgrzyniak z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju, pod opieką Pani Marty Fejkiel.
logo_mini W kategorii barman Short Drink - I miejsce w kategorii zagranicznej zajął Dawid Suchar za drink Siza, ze szkoły SOš obchodu a služieb SDH 3 Prešov, przygotowany przez Pana Ivana Piroša. I miejsce spośród polskich szkół zajął: Robert Bara za drink Czerwony cadillac, z Zespołu Szkół Zawodowych z Gorlic, przygotowany przez Panią Anitę Herman.
II miejsce zajął Jakub Kunicki za drink El Classico z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej, przygotowany przez Panią Sabinę Frycz.  III miejsce zajął Łukasz Olczak za drink Wschodzące gwiazdy, z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi, przygotowany przez Panią Klaudię Balcerowską.
w kategorii barman Soft Drink - I miejsce w kategorii zagranicznej zajęła Barbora Madnicka za drink Tropical Fruits, ze szkoły Stredná Odborná Śkola w Bratysławie, przygotowana przez Panią Marię Katreniakovą. I miejsce spośród polskich szkół zajął: Damian Cebula za drink Red card, z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, przygotowany przez Panią Iwonę Katarzyńską. II miejsce zajął Robert Bara za drink Tropikalna ballada, z Zespołu Szkół Zawodowych w Gorlicach, przygotowany przez Panią Anitę Herman.  III miejsce zajął Krzysztof Bajerski za drink Energy (re) Mix 2012, z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu, przygotowany przez Pana Pawła Kopczyńskiego. 
Zwycięzcy zostali wyłonieni w każdej kategorii, ale sukces odnieśli wszyscy uczestnicy, bo: „wszystko, co się tworzy jest poezją, a nawet jeśli nie jest nią samą, to jest jej dopełnieniem, bo przecież istnieje tzw. poezja smaku”.
logo_miniZdjęcia z XIII Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych
Piszą o nas... 

Konkurs Barmana 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kelnera 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kucharza 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

PolGastro - Profesjonalne Wyposażenie Gastronomii

Polgastro

Patronat medialny

Patronat honorowy

Sponsorzy

Konkurs Barmana

               

Konkurs Kucharza

               

Konkurs Kelnera

Celem Konkursu Barmana jest promocja profesjonalnego barmaństwa, zdobycie nowych umiejętności przez uczniów. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kucharza jest aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego, a także promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy mogą pochwalić się swoimi umiejętnościami. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kelnera jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji usługiwania. Czytaj więcej ...