See other templatesSee other templates

Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Organizatorem Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych jest Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - os. Złotej Jesieni 16 we współpracy...

Czytaj więcej ...

Historia konkursu

Pomysł Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych narodził się w 1999 r. Głównym celem było podnoszenie kwalifikacji uczniów kształcących się w zawodzie kucharza...
 
X Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
"Młodzi łowcy smaków" 20-23 marca 2009 r

Mistrzowie X Jubileuszowej edycji konkursu: 

Najlepszy kucharz: Stępień Filip z Krakowa
Najlepsi kelnerzy: Jakub Broniszewski i Krzysztof Sromka z Nowego Sącza
Najlepsza barmanka SOFT drink: Magdalena Golonka z Krakowa
Najlepsza barmanka - SHORT drink: Dominika Batko z Bielska-Białej

Finał X edycji konkursu „Młodzi łowcy smaków”

20 - 23 marca - to ważne dni w sztuce kulinarnej!
W tym roku w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 właśnie 20 marca, w piątek rozpoczął się X Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, którego tematem było hasło "Młodzi łowcy smaków".

O godz. 1630 - w piątkowe popołudnie odbyło się oficjalne rozpoczęcie X już edycji tegoż konkursu. Uroczyste przemowy wygłosili: p. wicedyrektor - mgr Józef Wątorczyk, p. mgr Maria Drabicka oraz nauczyciele przedmiotów zawodowych.
Zaraz po tym padły słowa podziękowania dla opiekunów szkół przyjezdnych oraz wszystkich uczestników konkursu, czego zwieńczeniem były dyplomy z podziękowaniami. Oprócz tego wszyscy opiekunowie otrzymali upominki w postaci książek.
Po oficjalnym powitaniu Gości odbyła się równie uroczysta kolacja w "Kawiarence". Kolacyjne menu było zasługą prof Wandy Fundament, prof Doroty Franczak i prof Małgorzaty Żelawskiej - Wilk. Natomiast nad obsługą "Kawiarenki" czuwała prof Bogumiła Podgórska. Było to przepiękne przygotowane miejsce, które służyło nie tylko wydawaniu posiłkom, ale i było to miejsce relaksu i odpoczynku przy filiżance kawy przed i po konkursach.
Około godziny 1800 wszyscy Goście mogli obejrzeć przedstawianie literackie pt. "Świat na opak", które znakomicie korespondowało z tematyką IX edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych. Występy uczniów kl. Ih, IIi i IIb utrzymane były w tonie humorystycznym, by rozładować emocje przybyłych uczestników. A wszystko to dzięki pomocy dwóch polonistek: prof M. Mochel oraz prof M. Bernadzikiewicz, które przygotowały to przedstawianie.
Zaraz po tym odbyła się wycieczka autokarowa po Nowej Hucie, którą zorganizowała prof D. Owczarek i prof P. Waloch. Trasa wycieczki była następująca: Kościół Arka - Kościół pod wezwaniem Św. Krzyża - Plac Centralny - Pomnik Solidarności - Aleja Solidarności - NCK gdzie odbywała się wystawa pt: "Trzy żywioły" - Klasztor Ojców Cystersów w Mogile - Internat ZSG na os. Szkolnym. Uczestniczący w niej Goście mieli okazję poznać
historię ciekawych założeń architektonicznych dzielnicy, odwiedzić ciekawe kościoły. Tymi wrażeniami ok. godz. 2030 został zamknięty dzień pierwszy.
W sobotę przez cały dzień trwały konkursy: barmana, kucharza i kelnera.
Za Konkurs barmana odpowiedzialna była prof I. Katrzyńska, za Konkurs kelnera prof M. Kosek - Ankus i prof Seweryna Kurek, natomiast za Konkurs kucharza - wszyscy nauczyciele przedmiotów zawodowych. Osobami odpowiedzialnymi za przebieg konkursów byli jednocześnie osoby, które stanowiły Komisję Degustacyjna. A do nich należą szczytne postacie: Robert Sowa i zrzeszeni kucharze.
O godzinie 1430 odbył się pokaz prezentowany przez Stowarzyszenie Polskich Kucharzy i Cukierników. Mistrzowie przygotowali, prawdziwego łososia na oczach widzów do dalszej obróbki, by móc stworzyć mistrzowską potrawę: Łososia Sake Teriyaki z kapustą pekińską i kiełkami
Tego dnia miał miejsce również Konkurs dla Publiczności. Wyznaczone osoby z publiczności odgadywały różne zagadki Kucharzy. Każda osoba, która podała prawidłową odpowiedz otrzymywała prezent w nagrodę - przysmak z łososia.
Około godziny 1630 swą uroczystą przemową p. dyr. mgr Barbara Brewczyńska otworzyła oficjalnie bankiet, po którym nastąpiło ogłoszenie wyczekiwanych przez wszystkich wyników:
W tym roku najlepszym KUCHARZEM okazał się Stępień Filip , uczeń Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2. Zaserwował on potrawę słoną "Terryna z combra sarniego w sosie jabłkowym o aromacie chrzanowym oraz potrawę słodką "Orzechowo-kawowa delicja w sosie karmelowym".
Miejsce II zajął Lemler Michał z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, który zaproponował potrawę słoną "Terrina rybna" a także potrawę słodką "Ciasto francuskie przekładane truskawkami i kremem waniliowym".
Miejsce III zdobyła Krzysik Magdalena z Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdrój, która zaoferowała potrawę słoną "Mikado z łososia i sandacza ze szpinakiem z dodatkiem konfitury cebulowo-żurawinowej z wasabi z wachlarzem parmezanowym" i potrawę słodką "Bursztynowa poezja - mus czekoladowo-lawendowy ze złotym chipsem na cieście maślanym i żelce pomarańczowo-grejpfrutowej w asyście sosu jarzębinowo-żurawinowego i pyłków kwiatowych".
 
W konkursie KELNERA oceniano walory estetyczne przygotowanych stołów. Za najpiękniejsze miejsca konsumpcji uznano: stół "Kolacja po koncercie" przygotowany przez Jakuba Broniszewskiego i Krzysztofa Sromka z Zespołu Szkół nr 1 w Nowym Sączu.
Miejsce II zajeli "---" stół przygotowany przez Aleksandre Macnar i Marcina Misiura z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Iwonicza Zdroju.
Miejsce III zdobył stół przygotowany przez Magdalene Czempik i Przemysława Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Tarnowskich Gór.
 
W konkursie BARMANA uczniowie konkurowali przygotowując Soft Drink i Short Drink.
W konkursie Soft Drink zwycięskim drinkiem tegorocznej edycji okazał się "Sweet nugget" przygotowany przez Magdalene Golonke z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie.
II miejsce zajął David Hlava, barman z Stredne Odporne Skola, Levice, Slovakia, z soft drinkiem "Canaqua"
III lokatę wywalczyła Sandra Sladeckova - barmanka z Stredne Odporne Skola, Levice, Slovakia, soft drinkiem "Heaven in mouth".
Za doskonały Short drink uznano kompozycje Dominika Batko "Łowieckie zmysły" z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielska-Białej.
II miejsce zajął Bartosz Gębuś, reprezentant Zespołu Szkół Technicznych i Ogólnokształcących z Częstochowy, z short drinkiem "El Diablo".
III miejsce wywalczył David Hlava z Stredne Odporne Skola, Levice, Slovakia, short drinkiem "Magic night".
21 marca to bez wątpienia ciekawy i zarazem bardzo pracowity dzień, który pozostał już tylko wspomnieniem, miłym wspomnieniem tak wielkiej uroczystości, jaką był X Jubileuszowy Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych.
 
Chcielibyśmy bardzo podziękować zaproszonym Gościom za przybycie, okazane wsparcie i uświetnienie swoją wizytą X Jubileuszowej edycji konkursu. Swoją obecnością zaszczycili nas:
• Pan Marek Nawara - Marszałek Województwa Małopolskiego
• Pan Jerzy Miller - Wojewoda Małopolski,
• Pan Artur Dzigański - Małopolski Kurator Oświaty,
• Pani Zofia Grzebisz - Nowicka - Przewodnicząca Krajowego Stowarzyszenia Pomocy Szkole
• Pan Janusz Syrokomski - Przewodniczący Rady Klubu Przodujących Szkół
• Pani Marta Jezuita - Inspektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Krakowa,
• Pan Sławomir Góra - Przewodnicząy Rady Dzielnicy XVI,
• Pani Anna Łuszczek i Wiesław Jopek - Przedstawiciele Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej,
• Pan Piotr Dziadkowiec - Prezes Stowarzyszenia Polskich Barmanów Odział Południowy,
• Pan Robert Sowa - Przedstawiciel Klubu Szefów Kuchni,
• Pan Zbigniew Kurleto - Przedstawiciel Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników.
• Dziękujemy wszystkim przedstawicielom krakowskich restauracji i hoteli.
• Serdecznie dziękujemy dyrektorom zaprzyjaźnionych krakowskich szkół zawodowych oraz przedstawicielom wszystkich szkół biorących udział w konkursie, zaprzyjaźnionych szkół ze Słowacji, Francji, Włoch i Niemiec, a szczególnie szkoły, z którymi współpracujemy na zasadzie wymiany tj. PRESOVA, ST.MICHEL i NURNBERG.
• Dziękujemy przedstawicielom mediów: Gastrona.pl, Przegląd Gastronomiczny, Głos - Tygodnik Nowohucki, TVP3 Kraków

Wyniki IX edycji konkursu:

Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy, a uczestnikom bardzo dziękujemy za tak liczne przybycie i zainteresowanie naszym konkursem.
Zapraszamy do równie licznego udziału w przyszłym roku.
 
Był to wielce udany konkurs gastronomiczny połączony z wielkim kulinarnym bankietem, który okazał się być największą i najbardziej udaną imprezą, przygotowaną i zorganizowaną przez Dyrekcję oraz nauczycieli naszej szkoły. Wszystkim konkursom towarzyszyła wyjątkowo miła i koleżeńska atmosfera. Sprawny przebieg i piękna oprawa artystyczna przygotowana przez naszą młodzież sprawiły, że z niecierpliwością oczekujemy już XI edycji konkursu.
 
Tegoroczny Konkurs organizowany jest we współpracy ze Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Oddział Małopolska, Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Oddział Południowy oraz Krakowską Kongregacją Kupiecką.
 
PATRONAT HONOROWY
Marszałek Województwa Małopolskiego - Marek Nawara
Wojewoda Małopolski - Jerzy Miller
Pan Artur Dzigański - Małopolski Kurator Oświaty

PATRONAT MEDIALNY
Gastrona.pl
Przegląd Gastronomiczny
Głos - Tygodnik Nowohucki
TVP3 Kraków
arrow Zobacz zdjęcia

Konkurs Barmana 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kelnera 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Konkurs Kucharza 2014

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

PolGastro - Profesjonalne Wyposażenie Gastronomii

Polgastro

Patronat medialny

Patronat honorowy

Sponsorzy

Konkurs Barmana

               

Konkurs Kucharza

               

Konkurs Kelnera

Celem Konkursu Barmana jest promocja profesjonalnego barmaństwa, zdobycie nowych umiejętności przez uczniów. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kucharza jest aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego, a także promowanie młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy mogą pochwalić się swoimi umiejętnościami. Czytaj więcej ...

Celem Konkursu Kelnera jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji usługiwania. Czytaj więcej ...