Konkurs Kucharza 2013
Konkurs Kelnera 2013
Konkurs Barmana 2013
XIV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych
Środowisko gastronomiczne co roku gromadzi ciekawa inicjatywa Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie, którą jest Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych. W dniach 1-3 marca 2013 r. odbyła się już XIV edycja MKSG. Temu ważnemu przedsięwzięciu przyświecało hasło „Gotuj z pasją i fantazją”. W tym roku z inicjatywy Dyrektora Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Krakowie Pana Bogusława Wiśniewskiego szkoła nawiązała współpracę ze Stowarzyszeniem Dolina Karpia, reprezentowanym przez Pana Prezesa Franciszka Sałaciaka . W ramach zawartego porozumienia „DOLINA KARPIA” wsparła nas w organizacji tegorocznego Konkursu, dostarczając strategiczny produkt regionalny - karpia zatorskiego, który był głównym surowcem potrawy obowiązkowej.
I miejsce: Elżbieta Stopa, Zespół Szkół nr 3 w Wadowicach (roladki z karpia nadziewane daktylami w towarzystwie sosów z rodzynek i limonki oraz zakąska zimna Pierś z kaczki nadziewana filetem z kurczaka i szpinakiem w sosie z wiśni i porzeczki)
II miejsce: Nowokuński Mateusz, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 (fileciki z karpia na piasku z orzeszków ziemnych z szyjkami rakowymi oraz knel z indyka na sałatce ogórkowej w trzech smakach)
III miejsce: Wesołowska Małgorzata, Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych
w Tarnowie (karp zawijany ze śliwką z pierożkami nadziewanymi kapustą i fasolą z kremem z zielonego groszku oraz parfait z podrobów drobiowych podany na toskańskim crostini z konfiturą z cebuli)
II miejsce: Śvec Robert, SOś obchodu a slużieb Presov (kapor s citronovym Mouse a cherry paradajkami, zemiaky kuracja ćerstvym penatom oraz kuracia rolada plnena panenkou, żemlova kocka, zeleninovy śalat)
III miejsce: Paweł Marciniak, Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi „Rose fantasy”
I miejsce: Marek Wigłasz Zespół Szkół Ekonomiczno- Gastronomicznych w Cieszynie „Citrus plesure”
II miejsce: Paweł Marciniak Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi „Plum passion”
III miejsce: Monika Niemiec, Zespół Szkół Zawodowych w Gorlicach „Piekielna rozkosz”
Wyróżnienia
1. Za najlepszą technikę - Sandra Wider Wadowice
2. Za najlepszy sposób podania - Marek Wigłasz, Cieszyn
I miejsce - Bartłomiej Świrk i Sylwester Stanik, Zespól Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu
II miejsce - Iwona Wilk i Daniel Hajduk, Zespół Szkół nr 1w Nowym Sączu
III miejsce - Bogdan Szura i Grzegorz Turek, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Bobowej
Gość zagraniczny:
Eva Blaśćakova i Lubomir Varga, Presov
Ranga konkursu wzrosła dzięki zaproszonym gościom, wśród których obecni byli:
1. Wojewoda Małopolski - Pan Jerzy Miller
2. Małopolski Kurator Oświaty - Pan Aleksander Palczewski
3. Proboszcz Parafii p.w. Matki Bożej Królowej Polski - ks. Prałat Edward Baniak
4. Prezes Stowarzyszenia Dolina Karpia - Pan Franciszek Sałaciak.
5. Dyrektor Agencji Rynku Rolnego (oddział w Krakowie) - Pan Bogusław Wiśniewski
6. Kierowniczki Działu Sił Sprzedaży Makro Pani Aneta Mirska - Seremet i Pani Bożena Omylińska
7. Szef Kuchni Macro Centrum Rozwoju Firm Horeca- Pan Grzegorz Kazubski
8. Prezes Krakowskiej Kongregacji Kupieckiej - Pan Wiesław Jopek
9. Radny Miasta Krakowa - Stanisław Rachwał
10. Przewodniczący Dzielnicy XVI - Pan Sławomir Góra
11. Specjalista do spraw dziedzictwa kulturowego dawnej Rzeczypospolitej w Muzeum-Pałacu w Wilanowie - Pan Jerzy Poznański
12. Przedstawiciel Fundacji Klubu Szefów Kuchni- Pan Zbigniew Kurleto,
13. Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników - Pan Marcin Polus
14. Master Bartender - Piotr Dziadkowiec Kanclerz Konfraterii Mistrzów Barmanów
15. Pani Renata Lebiedzka Małopolska Szkoła Baristów
16. Dyrektorzy zaprzyjaźnionych Szkół: Pan dyr. Peter Kakaścik z Preśova, Pan dyr. Horst Murr z Norymbergi, Pani dyr. Maria Katreniakowa z Bratysławy,
Pan Żanik Planszo oraz przedstawiciele regionalnego Związku Piekarzy Francuskich Państwo Błasino z Saint Michel Mont Mercure.
Organizatorzy i uczestnicy MKSG swoim zaangażowaniem i pomysłowością raz jeszcze poświadczyli, że gotowanie to prawdziwa sztuka, która nie może być uprawiana bez...pasji i fantazji!
Ktoś kiedyś powiedział, że ….gotowanie jest niezwykle inspirujące, bo przypomina pracę malarza, który z palety barw przy użyciu zmysłów i wyobraźni tworzy dzieło - obraz.
Kucharz z kolei z palety przypraw i produktów przy użyciu wiedzy, umiejętności, fantazji, serca i duszy tworzy dzieło - potrawę.
Wyniki XIV edycji konkursu: