XVII EDYCJA
Historia konkursu
Pomysł Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych narodził się w 1999 r. Głównym celem było podnoszenie kwalifikacji uczniów kształcących się w zawodzie kucharza. Nauczyciele przedmiotów zawodowych opracowali regulamin. Pierwszy konkurs - przy dużym zaangażowaniu Pani Dyrektor Elfridy Wątorek odbył się w 2000 r. Pierwsze 5 edycji koordynowała wicedyrektor ds. zawodowych Pani Małgorzata Matysik. W trzech edycjach były dwa etapy: teoretyczny i praktyczny. Począwszy od 4 edycji pozostał jedynie etap praktyczny. Z roku na rok przybywało szkół biorących udział w konkursowych zmaganiach:
I edycja - 9 szkół, a w V - 18. Finał odbywał się zawsze w świetlicy szkolnej. Równolegle odbywały się wewnątrzszkolne konkursy kucharzy i kelnerów.
Od roku 2005 organizacją konkursu zajmuje się Pani Dyrektor Barbara Brewczyńska, a koordynacją wicedyrektor ds. zawodowych Pan Józef Wątorczyk. W 2005 roku, po wcześniejszym przygotowaniu regulaminów, w ramach Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych odbył się konkurs barmana i konkurs kelnera.
Do dziś równocześnie odbywa się wewnątrzszkolny konkurs kucharza. Począwszy od VII edycji finał konkursu, z uwagi na ilość uczestników, odbywa się w sali gimnastycznej. W latach 2005-2012 ilość szkół wzrosła do 35. Gościliśmy u nas nie tylko uczniów szkół małopolskich i z województw ościennych, ale także drużyny z Warszawy, Słupska i Łodzi. Dodaliśmy też do konkursu kategorię drużyn zagranicznych. Brały w niej udział drużyny ze Słowacji (Presov, Dolny Kubin, Bratysława), Francji (Nancy, Saint Michel Mont Mercure), Włoch (Modena) i Niemiec (Norymberga). Współpracowaliśmy i nadal współpracujemy: z Krakowską Kongregacją Kupiecką, Stowarzyszeniem Polskich Kucharzy i Cukierników Region Małopolska, ze Stowarzyszeniem Polskich Barmanów Oddział Południowy, Ogólnopolskim Stowarzyszeniem Szefów Kuchni i Cukierni, Polskim Zrzeszeniem Hoteli, Przewodniczącym Rady Dzielnicy XVI, Krajowym Stowarzyszeniem Pomocy Szkole, Wydziałem Edukacji Miasta Krakowa, Małopolskim Stowarzyszeniem Pomocy Szkole, Polskim Stowarzyszeniem Kucharzy i Cukierników w Wielkiej Brytanii, Agencją Rynku Rolnego. Wszystkie edycje Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych były objęte patronatem honorowym Wojewody Małopolskiego, Prezydenta Miasta Krakowa, Marszałka Województwa Małopolskiego i Małopolskiego Kuratora Oświaty. Patronat medialny był obejmowany m. in. przez redakcję „Food-service”, redakcję „Restaurator”, redakcję „Menu”, TVP Kraków, Radio Wanda Złote Przeboje, redakcję miesięcznika "Przegląd Gastronomiczny" i "Dziennika Polskiego", Gastrona.pl, Głos - Tygodnik Nowohucki, Papaja.pl.
W tych latach podczas kolejnych edycji Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych gościliśmy w naszej szkole znane i ciekawe osoby: Pana Briana Scotta z RMF FM, redaktora Leszka Mazana, barda „Piwnicy pod Baranami” Leszka Długosza, dziennikarkę Bognę Wernichowską, przedstawicieli Klubu Szefów Kuchni: Pana Roberta Sowę, Pana Kurta Schellera, Pana Teofilosa Vafidisa, Pana Marka Widomskiego, Pana Zbigniewa Kurleto, Pana Artura Kochańskiego, Pana Mirosława Drewniaka, szefa kuchni Macro Centrum Rozwoju Firm Horeca Pana Grzegorza Kazubskiego, szefa kuchni z serialu „Złotopolscy” Pana Grzegorza Komendarka, szefa kuchni hoteli „Sheraton” kucharza reprezentacji Polski w piłce nożnej Pana Tomasza Leśniaka, restauratora i byłego piłkarza „Hutnika” Pana Roberta Jarzynę, Prezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników Pana Marcina Polusa, Kanclerza Konfraterni Mistrzów Barmanów Stowarzyszenia Polskich Barmanów Pana Piotra Dziadkowca oraz Specjalistę do Spraw Dziedzictwa Kulturowego Dawnej Rzeczypospolitej w Muzeum-Pałacu w Wilanowie Pana Jerzego Poznańskiego.
Z roku na rok staramy się udoskonalać organizację naszego konkursu. Obecnie jest to już bardzo duże przedsięwzięcie logistyczne, wymagające pozyskiwania wielu sponsorów.